Svenskfinland runt
Titta nu
SVTPlay

Svenskfinland runt « Serie från 2021

Serie från 2021

Sändningsinformation
Genrer: Livsstil, Livsstil & reality

På äldreboendet Grannas i Nagu får man varje vecka besök av vårdhunden Cooper. Cooper är mycket populär bland både boende och personal och de regelbundna besöken är något som de alla ser fram emot.

Fristående reportage om människor och vardagsliv runt omkring i Svenskfinland. (Finland, 2021)

Gamla rävar, grå pantrar och flower power

För Margita i Åbo var övergången från yrkeslivet till tillvaron som pensionär inte helt enkel. För att råda bot på detta och hjälpa andra i samma situation startade hon projektet "Gamla rävar, grå pantrar och flower power". Syftet är att engagera pensionärer som vill fortsätta vara aktiva och visa att man fortsatt är en resurs att räkna med. Fristående reportage om människor och vardagsliv runt omkring i Svenskfinland. (Finland, 2021)

Att finna ro i en vak

Kärleken till system, matematik och logik har fört Magnus till både Tekniska högskolan och Teaterhögskolans dansutbildning. Samtidigt har han så länge han kan minnas älskat att vara i vatten. Från att ha varit tävlingssimmare i ungdomen är det numera vinterbad och iskallt vatten som ger honom den största tillfredsställelsen. "Det har bara med andningen att göra". (Finland, 2022)

Finna friheten på en ö

För tio år sedan flyttade Ida och Simon till en liten ö i Åbolands skärgård. Det bästa med att bo på Brännskär är lugnet och friheten. Samtidigt måste man också vara beredd på att kunna hantera den isolering och ensamhet som den här typen av liv innebär. "Det är viktigt att man är en sån som vågar kavla upp ärmarna och ta itu med saker". (Finland, 2022)

Britt-Marie för djurens talan

Britt-Marie har varit aktiv i Åbo Djurskyddsförening i mer än 50 år och hennes engagemang för djurens rätt har bara blivit starkare med åren. Några år in i pensionen har hon nu blivit föreningens verksamhetsledare. "Jag kommer att hålla på med det här så länge jag orkar, den saken är säker". (Finland, 2022)

Jag är så mycket mer än en diagnos

När Pamela gick i högstadiet var psykisk ohälsa inget som man pratade om. Hon var 19 år gammal när hon fick diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom. Idag vet hon att ångesten alltid kommer att finnas där. "Men nu vet jag att det är jag som har kontrollen". (Finland, 2022)

Skaffa barn på egen hand

Alice har jobbat med barn hela sitt yrkesliv, men det var aldrig någon självklarhet att skaffa egna. När hon började närma sig 40 insåg hon att hon åtminstone ville försöka. Vägen dit blev både lång och kostsam, men fyra år senare föddes hennes son Caspian. (Finland, 2022)

Träna med ms

För ett par år sedan drabbades fitnessidrottaren Joan av trötthet, svindel och synbortfall. Symptomen fick så småningom en förklaring när hon diagnosticerades med ms. Joan har alltid varit tävlingsinriktad och sitt idrottande vill hon fortsätta med, trots diagnosen. "Det har motiverat mig att fortsätta träna och motionera". (Finland, 2022)

Vad man säger är viktigare än hur man säger det

Problem med stamning ledde till att han blev mobbad i barndomen och kom senare i livet att sätta stopp för Wilhelms dröm om att bli brandman. På teaterscenen får han sin revansch och härifrån vill han jobba för att förändra folks uppfattning och fördomar om stamning. (Finland, 2022)

När Selina nästan drunknade

Petras liv vändes över ända när hennes sambo körde genom isen med bilen. Sambon omkom i olyckan, men parets treåriga dotter Selina, som också fanns i bilen, överlevde med nöd och näppe. Läkarna hyste föga hopp om att hon någonsin skulle kunna bli återställd. Vägen tillbaka har också varit både lång och svår, men Petra har många gånger burits vidare av Selinas livsvilja och kämpaglädje. (Finland, 2022)

Viktoperationen förändrade Pias liv

Depressioner och en farlig övervikt var Pias vardag i många år. När hon väl mådde bättre efter att ha fått ordning på den psykiska hälsan blev det dags att ta tag i den fysiska. För Pias del handlade det om en gastrisk bypass-operation. En stor förändring förvisso, men en förändring som Pia inte skulle vilja vara förutan. (Finland, 2022)

Kärlek till matematiken

Ilkka ser på matematik som ett verktyg och ett sätt att göra sina tankar klara. Han har fördjupat sig i både matematik och buddhism och idag tycker han sig ha funnit en balans mellan naturvetenskapen och andligheten. (Finland, 2022)

Om kontroll - att ha den och tappa den

Erik tycker att han har kontroll, men han vet också hur det känns att tappa den. I sitt arbete som flygledare är han fullt medveten om vikten av kontroll över situationen och samma sak när han hobbyflyger. Samtidigt finns det faktorer och situationer som inte går att kontrollera. Erik minns själv när han bara var sekunder från att drabbas vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm år 2017 (Finland, 2022)

Från underdog till stjärna

Som barn blev Kim mobbad för att han var annorlunda. Om det var det som ledde till att han blev konstnär och artist, eller om han blev det, trots att han blev mobbad - det vet han inte, men visst är det en viktig drivkraft i hans konstnärsskap. Barndomens möten med Tove Jansson och hennes livspartner Tuulikki Pietilä var en stor inspiration och idag står han själv på scen som sin dragqueen-karaktär Madame de Menopaux för att tala om vikten av att våga vara sig själv. (Finland, 2022)

Rätten att vara mamma

Andrea har en intellektuell funktionsnedsättning och diagnosen lindrig utvecklingsstörning. Sedan hon bestämde sig för att försöka bli mamma är det många som har ifrågasatt hennes lämplighet som förälder och hon har fått kämpa hårt mot fördomar från omgivningen. (Finland, 2022)