Däggdjurens utveckling
Titta nu
SVTPlay

Däggdjurens utveckling « Serie från 2020

Serie från 2020

Sändningsinformation
Varaktighet: 51 min
Genrer: Vetenskap, Dokumentär, Djur & natur

När vi tänker på kängurur tänker vi på Australien, men var kommer våra vanligaste däggdjur egentligen från? Forskare berättar den 65 miljoner år gamla resa däggdjuren gjort över jorden för att tillslut hamna där de är idag.

Björnen

Idag är grizzlybjörnen stjärnan i Yellowstones nationalpark. Men björnens historia går 60 miljoner år bakåt, och tider då grottbjörnar var tre meter höga och vägde upp till 500 kilo. Denna enorma björn försvann för runt 20 000 år sedan, till följd av klimatförändringar och istidernas brist på föda för dessa växtätare. Men hur fick vi de björnar vi är vana att se idag? Del 1 av 5: Björnen.

Elefanten

Elefanten är världens största landlevande djur och har en vikt motsvarande sju personbilar, men en gång i tiden var den ett djur stort som en liten hund. Elefantens resa startade i Afrika, men dess förfäder har dominerat planeten och har gått igenom en imponerande evolutionsresa. Idag finns det bara tre arter av elefanter kvar på jorden och människan är deras största fiende. Del 2 av 5.

Hästen

En stor del av vår historia har skrivits från hästryggar. Men hur ser hästens historia ut? Hur kom de till att bli några av våra trognaste följeslagare? Allt började för 66 miljoner år sedan, när våra däggdjurs banor började leda fram till hur de ser ut idag. Del 3 av 5: Hästen.

Kängurun

Kängurun för tankarna till Australien, men hur den ens hamnade där känner få till. Hur såg deras resa ut, och hur blev deras art framgångsrik just här? Denna kontinent har en helt annan fauna än resten av världen, och helt andra spelregler när det kommer till överlevnad. Pungdjuren uppstod för 150 miljoner år sedan och Australien har blivit deras största samlingsplats. Del 4 av 5: Kängurun.

Apan

Precis som oss är de primater, och vi är deras närmaste kusiner. I 55 miljoner år har apor anpassat sig imponerande väl efter klimatomställningar, kontinenters ombildning och hoten från rovdjur större än dem. Men vi människor är nu det största hotet mot deras fortsatta överlevnad. Del 5 av 5: Apan.