Varaktighet: | 49 min |
---|---|
Genrer: | Factual, Historia, Vetenskap |
Nya uppfinningar har alltid drivit människan framåt, och här tittar vi på de lyckade – och mindre lyckade – resultaten av historiens stora uppfinningar.
Vi lever i en värld våra förfäder aldrig kunnat föreställa sig. Vi har varit på månen, skickat ut robotar till yttre rymden och räddat liv i en utsträckning människan tidigare aldrig kunnat. Nya uppfinningar har alltid drivit människan framåt, och här tittar vi på de lyckade - och mindre lyckade - resultaten av historiens stora uppfinningar. Del 1 av 35: Vin.
De brukade tillverkas av fårtarmar - och Casanova var en nöjd användare på sin tid. Den har givit män och kvinnor möjligheten att styra över sin framtid, och skyddat mot sjukdomar genom historien. Hur gick det till när våra främsta uppfinningar genom historien blev till? Del 2 av 35: Kondomen.
New York och London - de har alla löst sina enorma trafikstockningar med smarta tunnelbanesystem. Men hur byggdes sådana enorma projekt både under och ovan jord, samtidigt som städerna växte som aldrig förr?
Kommer du ihåg när du lärde dig cykla? Det är oftast vår första frihetskick när vi lär oss att ta oss fram på något annat än våra två ben. Men hur ser cykelns historia ut och hur kommer vi ta oss fram på två hjul i framtiden?
Vatten, det håller vår planet vid liv - och genererar också en väldig kraft när det samlas upp. Men hur lärde sig människan att tämja vatten, och vilka är de mäktigaste dammarna i världen? Yangtzefloden i Kina har den största dammen i världen, med en höjd på nära 200 meter och till en kostnad för ofattbara 650 miljarder kronor.
Människa vs maskin; hur ser dagens högteknologiska artificiella kroppsdelar ut? Och hur såg historiens kreativa lösningar ut? Skelett, muskler, nervtrådar - allt kan numera återskapas tack vare ingenjörskonstens bedrifter.
Kardborreband var absolut avgörande vid månlandningen. De är nämligen en perfekt hjälp för astronauter som är i tyngdlöshet. Med inspiration från naturen, är de nu ett hjälpmedel i vardagen för väldigt många, från barn till rymdresenärer.
Få uppfinningar har haft så stor inverkan på människor, genom generationer, som skördetröskan. De har säkrat tillgången på föda till miljontals människor, i en tid när vi bara får fler munnar att mätta. De kan vara stora som ett hus och väga upp till 18 ton. Och de har format våra landskap på ett revolutionerande vis.
Glas låter oss kommunicera med varandra på nolltid, vi bygger hus av det, det har gett oss både ljus och skydd från regn. Sand, krita, soda och värme är grundstenarna i glas. Men vetenskapen är fortfarande förbryllad över dess breda användningsområde.
Hängbroar binder samman kontinenter, länder och städer - och innebar en revolution inom brokonstruktion. Asien och Europa har Bosporenbron, Öresundsbron binder samman Danmark och Sverige och i San Francisco finns den ikoniska Golden Gate-bron. Alla är de hängbroar. Hängbroarna verkar sväva i luften, och är ett under av ingenjörskonst.
Stormarknaderna var en konsumentrevolution när de uppkom, och sprang ur hungersnöden och den skrala tillgången på livsmedel i efterkrigstiden. Men vad är dess för- och nackdelar i dagens samhälle, där världen och våra konsumtionsmönster förändras snabbare än någonsin?
Toalettens historia går långt tillbaka, även romarna hade dem. Men den där speciella platsen för att uträtta sina behov är inte nog - vi behöver också något som forslar bort resultatet. Följ med på en speciell resa där vårt kroppsliga avfall färdas långväga genom våra städer - och få reda på varför läkemedelsrester ökar så markant i våra vattendrag.
Förr hade vi hästen - men sedan kom bilen! Det är det första fordon vi färdas i - och det sista. Varje minut tillverkas 150 nya bilar, och mer än en miljard bilar finns på jorden. Vi har gjort oss beroende av dem både i stan och på landsbygd, och en genomsnittsamerikan kör per år 2000 mil och tillbringar mer än 13 dygn i sin bil.
En av de uppfinningar som har haft störst inverkan på den moderna människans hjärna är tv:n. Denna underhållnings- och åsiktsmaskin, hur har den påverkat oss? Vilka magiska ögonblick har människor över hela jorden kunnat dela tack vare televisionen?
Att kunna se igenom människokroppen - större mirakel finns det väl inte? Mord kan lösas, gamla arkeologiska gåtor avslöjas och svarta hål upptäckas. Röntgenstrålar, läkarens bästa vän och en av vår tids mest imponerande uppfinningar.
Vad styr din gps dagligen? Vad ger dig din dagliga väderprognos? Satelliter är en del av vår vardag utan att vi nödvändigtvis tänker på dem. Men hur uppfanns de från början, och vad har de åstadkommit hittills? Och framförallt, vad kan de göra för oss i framtiden?
Vad har tagit oss till andra världar? Den har skjutit upp robotar i rymden, och gjort vår värld både större och mindre på en gång. Ett genombrott som plötsligt kunde färdas snabbare än ljudet. Jetmotorn revolutionerade vårt sätt att resa på, och har samtidigt gjort det möjligt att utlösa terror världen över.
Datorspelsindustrin är värd över 100 miljarder dollar. Även stora stjärnor inom sport och underhållning vill ha sin del av kakan. Skapade av våra smartaste forskare är spelen nu en naturlig del av datorer. Men vad kom först - datorn eller spelet?
När hamnar nu byggs görs det långt utanför kusten, och de är nästan helt automatiserade. Containerskepp blir bara större och kräver djupare hamnar, och har också drivit fram utvecklingen mot en mer miljövänlig hantering av industrin. Men hur har historiens hamnar sett ut och vad behöver vi idag för att få ihop den enorma mängd varor som transporteras runt vårt klot?
Knäckebröd från Sverige och tortilla från Mexiko, riskakor från Kina och baguetter från Frankrike. Denna basföda har lett till innovationer som gjort det möjligt att producera tillräckligt åt alla. En produkt som har mer symbolisk mening än sitt egentliga näringsinnehåll. Men klimatförändringen ställer bönder, förädlare och forskare inför frågan - hur ska vi se till att det finns även i framtiden?
I tusentals år levde människan som jägare och samlare. Men inget har förändrat oss människor så i grunden som att vi började bruka jorden. Denna milstolpe i historien har haft ett högt pris - hur gör vi för att både föda alla på jorden och samtidigt skona miljön? Nya revolutionerande jordbrukstekniker kallas "jordbruk 4.0" och är tänkta att optimera våra chanser till en mer hållbar framtid.
Krockdockorna - vi lever alla tack vare de dolda hjältarna som jobbat för vår säkerhet i årtionden. När våra bilar blir än snabbare utsätts vi för allt dödligare krafter. Och formgivningen av dockorna har äntligen börjat innefatta fler kroppsformer än den klassiska robust byggda manskroppens, för att rädda fler liv.
Vad har guldruschen i Kalifornien, trasiga fickor och indigo gemensamt? Jo, jeans. Du använder dem varje dag, de är både klassiska, avantgardistiska och funktionella. Uppfattningen är att de kommer från USA, men det är en europeisk idé. Det säljs nästan två miljarder par om året. Men hur ska vår planet hantera det, när jeansens mörka sida avslöjats?
En skock getter i Afrika, Boston Tea Party 1773 och en körsbärsliknande frukt - vad har de gemensamt? Jo, kaffe såklart. Näst efter olja är det den största handelsvaran, och kallas smörjmedlet som får västvärlden att rulla. Men hur blev detta frö en vardagsdryck världen över - och hur ser verkligheten ut bakom kulisserna för kaffeproducenter idag?
Bergochdalbanan förenar nylonstrumpan med järnvägen - samtidigt som den får oss att tro att vi ska dö. Livet vore definitivt fattigare utan bergochdalbanan! Nu finns det ca 5000 bergochdalbanor världen över - men hur gick det till när den uppfanns? Vi beger oss till Bakken i Köpenhamn, som påstås vara världens första nöjespark med anor från 1583 då gycklare och häxor höll till på platsen.
Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker. De skyddar oss från farliga arbetsuppgifter, men ersätter också alltmer av människors arbeten. En teknisk uppfinning har revolutionerat världen bakom stängda dörrar.
Ett energisnålt sätt att föra tusentals människor till vackra platser de annars inte skulle se? Eller ett lyxresande som våra hav inte har råd med? Över 30 miljoner människor kryssade under 2019, och fartygen besöker över 2000 platser om året. Människans lust att resa har alltid funnits där - men hur gjorde vi havsresor till något bekvämt och behagligt?
Det mest använda materialet i världen - betong - hittar du överallt. Varje år tillverkas motsvarande en halv miljon ton betong per person i världen, och efterfrågan krymper inte. Idag bor sju av tio människor i en byggnad tilverkad av betong. Men hur uppfann vi detta användbara material och hur ser framtiden för det ut?
Hissar har funnits mycket längre än vi tror, och möjliggjort våra storstäders silhuetter. En olycksdrabbad uppfinning från början, och en tidig kunglig favorit. Men sedan den gjorts säker så har vi även gruvdrift, utförsåkning och parkeringsmöjligheter att tacka den för. Hissar, en modern revolution när det kommer till att stapla på höjden.
Vi har lärt oss att ta hand om våra naturresurser, men när kylskåpet uppfanns så satte vi vår planets framtid på spel. Nu är de smartare än de var förr, genom historien har de bidragit till kvinnans frigörelse, räddat liv och gjort oss mindre beroende av marken, vädret och vår omgivning. Men hur ser framtiden ut för kylskåpet?
Fingeravtryck, blodspår och fantombilder, de är alla en del av kriminalgåtans lösning. Men hur såg historiens kriminaltekniska knep ut - och hur har vi kommit fram till dagens avancerade tekniker? Hur kom lögndetektorn till och hur användes ansiktsigenkänning innan artificiell intelligens fanns? En serie om våra mest fantastiska uppfinningar, som förändrat livet för människor världen över. Del 3 av 35: Kriminalteknik.
I 200 år har det försett oss och våra apparater med energi, och bidragit till miljövänligare transporter världen över. Det gav oss den mobila tidsåldern - men hur uppfanns egentligen batteriet och hur ser framtiden ut för denna sladdlösa uppfinning? Del 4 av 35: Batteriet.
Genetiken är kanske den mest omvälvande upptäckten för människan - den har gett oss möjligheter som kan rita om mänsklighetens framtid, och många hyser oro över att vi skulle kunna tappa kontrollen. Men hur har vi kommit fram till dagens avancerade genteknologi, och hur kan den se ut i framtiden?
Konservburken är ett nostalgiskt minne för många i efterkrigstiden, och den är fortsatt aktuell i matbutikernas hyllor. Den har tagit plats i konsten, ansetts ge nygifta tur och ger mat oslagbart lång hållbarhet. Men efter klimatkrisens intåg så har den ifrågasatts. Hur ser konservburkens framtid ut, och hur har vår historia av inlagd mat sett ut genom tiderna?
Den första ölen bryggdes för ca 13 000 år sedan - i Israel, inte i England. Men vad utgör en "god öl", vad är de tyska renhetslagarna för något, och hur spelar mängden humle och jäst roll för ölens smak? Den moderna öltillverkningen är imponerande uppfinningsrik, men frågorna är många om hur framtiden ser ut för humle, malt och vatten.