Varaktighet: | 29 min |
---|---|
Genrer: | Hälsa, Factual, Livsstil |
Säsong 2.
En talkshow med och för föräldrar som har barn eller ungdomar med en NPF-diagnos - det vill säga en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som adhd, add och eller asd.
Programledaren Samantha Coard bjuder in föräldrar som, precis som hon, har barn med adhd eller autism för att prata om NPF-livet. Dessutom medverkar experter med specialkompetens inom de områden som tas upp i de olika avsnitten.
En serie från UR.
Seriestart. Vi träffar NPF-föräldrar som kämpar med sina barns skolgång och hänger med i deras vardag. Vi tittar närmare på vad barnen har det svårt med och vad vi föräldrar kan göra för att få det att fungera bättre. Och hur får man till ett fungerande samarbete med skolan? Del 1 av 6. UR.
Fler och fler barn klarar inte av att gå i skolan och blir så kallade hemmasittare. En stor del av dem har NPF-diagnos. Vad beror det egentligen på? Och vad kan föräldrar göra när det händer? Del 2 av 6. UR.
Att vara förälder till ett barn med NPF-diagnos är otroligt givande och värdefullt, men kan samtidigt vara mycket krävande. Att projektleda alla kontakter med vårdinstanser och skolan och samtidigt sköta sitt arbete och stötta sitt barn kan bli övermäktigt. Hur hanterar man omvärldens okunskap? Del 3 av 6. UR.
För många NPF-familjer är ständiga bråk och dränerande konflikter en stor utmaning. Vad kan vi göra för att minska bråken? Och vilka verktyg fungerar? Del 4 av 6. UR.
Tonåren är en av de mest omvälvande perioderna i livet och att vara förälder till en ung person som dessutom har NPF-diagnos bjuder på extra utmaningar. För ungdomar med NPF-diagnos är tonårstiden ofta extra svår. Vad kan vi göra för att stötta på bästa sätt? Del 5 av 6. UR.
Oron för framtiden är stor bland många NPF-föräldrar. Vi tittar på vilka utmaningar en ung vuxen med en NPF-diagnos står inför. Går det att kratta manegen inför 18-årsdagen? Och hur länge behöver man finnas med som ett stöd? Del 6 av 6. UR.